čtvrtek 30. června 2016

STREET FOOD NEBOLI POULIČNÍ ŽVANCE

Se street foodem jsme měli čest setkat se již včera, když jsme vyrazili na toulky starou čtvrtí Hanoje. Tahle zkušenost se stávala z milionu lidí lákajících nás právě do jejich "restaurace".

Když poprvé  spatříte tenhle typ podniku, asi to ve Vás způsobí takový ten kulturní šok, před kterým Vás každý bude varovat, než Hanoj navštívíte. Na vlastní kůži Vám ale dojde, jaké kouzlo se v takových restauračkách ukrývá. Tím kouzlem ale nemyslím turistický protřelá místa, kde si dáte oběd za stovku, ale místa ukrytá v malých uličkách, nejlépe někde, kde neuvidíte ani turisu a kde Vám za hlavou nebude lítat stovka skútrů za minutu.

My jsme si takový domácký street food našli v zapadlé uličce, kde se za krkolomnou zatáčkou krčily dva stolečky a pán s pár kastroly. Učaroval nás tím, že nám hadrem otřel stůl a nabídl nám menu načmárané liháčem na kachličkách, což tu není pravidlem, většinou totiž uvidíte na ulici mladinkou slečnu myjící nádobí v lavoru na chodníku, a z nabídky si můžete vybrat mezi kuřecími pařátky nebo kuřecími pařátky. Kromě nás a několika místních (což je tu známkou kvality) jsme byli na tomto kouzelném místě sami.

Jako první jsme se rozhodli okusit polévku. Rybí. Něco na způsob Pho. Podle znalkyně Anežky byla naprosto dokonalá, takže pokud na ni někdy budete mít chuť je to od hotelu Essence směrem k jezeru Hoan Kiem, na druhé křižovatce doleva, pak na první doprava a znovu doleva v zapadlé uzonké uličce.

Po naprosto dokonalém a levném obídku (cca 35Kč) jsme se v euforii vyfotili v čepkách místních prodavaček, které nás pak donutily (nátlakem a hulákáním) koupit si ananas za pade.

K zlepšení našeho domu ale opět přispěla boží večeře ve formě jarních závitků s krevetami, kterými jsem asi překonala nechuť k mořským plodům a naopak, už se těším na další!!!

Dobrou chuť k Vaší večeři, přeje Štěpi





Cestovatelský tip: Pokud nemáte rádi smrádek typické české květnové zabíjačky, tak Stará hanojská čtvrt nebude nic pro Vás, protože si z pravidla mísí asi tři zápachy: odér z turistů (mix repelentů, potu, potu a potu), dále smrad z  odpadků, kupících se k večeru kolem chodníků a hlavně vařená drůbež vystavená celý den pod sluncem, vařená i s hlavami a pařátky, která už ve mně v hloubi duše vyvolává skolny k veganství.



Escapade Girl

Jmenuji se Lucie a jsem cestovatel-začátečník. Skrze tenhle blog se s vámi chci podělit o svoje zážitky, rady a tipy z mých cest. Pokud jste na můj blog právě narazili zcela omylem, doufám, že tu najdete inspiraci třeba k vaší další dovče, a pokud jste členem rodiny či kamarád, můžete se tímto ujistit, že jsem stále živá, zdravá a stále „na tripu“. :-)

Mohlo by se ti ještě líbit

2 komentáře:

  1. Oh, o vietnamské kuchyni jsem slyšela spoustu a po tvém článku ji na svém pomyslném žebříčku řadím nad řeckou :D (o jaký žebříček jde, asi pomlčím)
    .
    "z nabídky si můžete vybrat mezi kuřecímu pařátky nebo kuřecímu pařátky" - to zní jako to pravé po milovnici řízků a kapusty :D
    .
    Užívejte! A koukejte přivézt nějaké recepty <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majdi, musíš si v tom článku najít to pozitivní, až Ti na koleji budu vytvářet nudle, tak uvidíš, jaká je to mňamka :D

      Vymazat